Site icon mladibl.com

Od čega se sastoji životni ciklus proizvoda?

Prije nego što prođemo 4 faze životnog ciklusa proizvoda, zar nam nije potreban proizvod? A prije proizvoda, potrebna nam je ideja, zar ne? A još teže pitanje tek slijedi a to je kako doći do ideje?

U savremenoj poslovnoj praksi praktikuju se određeni izvori ideja a to su potrebe i želje kupaca kroz razgovore sa fokus grupama, projektivni testovi, ankete i drugi načini.

A konkurencija? Od prodajnih predstavnika, dobavljača i distributera konkurenata mnogo toga se može naučiti. Ili stara tehnika Alexa Osborna i brainstorminga? Ako i to ne upali, jednostavno mora upaliti tehnika Williama J.J. Gordona koji je kritizirao brainstorming i došao do tehnike sinektike odnosno vraćanja u prošlost. Počni raspravu o novom proizvodu tako što ćeš definisati problem toliko široko da grupa nema nikakav nagovještaj o kojem tačno problemu se zaista radi te naknadno i postepeno uvodi činjenice koje bi trebale da razjasne. Ali najvažnije od svega, budi u aktivnoj fazi ne slušanja nego razumijevanja.

Ali u konačnici kažu da nekad nije ni stvar dobre ideje nego pravog trenutka?
Vratimo se u 1989. godinu, kampanje protiv pušenja su neizbiježne i kompanija RJ Reynolds dolazi do ideje za cigarete bez dima. Savršena ideja u zaista savršenom trenutku? Ipak ne. Uloženo je 325 miliona dolara u novi proizvod, a ideja se jednostavno pretvorila u dim. Koji paradoks.

Zatim, 1996. godina, McDonald’s predstavlja svoj Arch Deluxe. Cilj im je bio da se dopadne jednostavno rečeno “urbanim i sofisticiranim”, što je naravno podrazumijevalo ciljanje sasvim druge demografske kategorije. Da bi došao do ove grupe, McDonald’s je potrošio 100 miliona dolara, što ga čini jednim od najskupljih promašaja proizvoda u historiji. A pitaš se šta se na kraju ispostavilo? McDonald’s je „samo“ 10 godina poranio! Danas, lanci hamburgera poput Five Guys i Shake Shack jako popularni početnici prodaju nešto skuplje hamburgere brze hrane koji ide do modernog ekvivalenta “urbano sofisticirani”. U ovom slučaju savršena ideja, ali ne tako savršeno vrijeme?

Kada imamo ideju, možemo proći i faze razvoja novog proizvoda, a to su generisanja ideja o novom proizvodu, testiranje i komparacija ideja o novom proizvodu, razvoj i testiranje koncepcije, razvoj marketinške strategije, procjena potencijala prodaje, razvoj proizvoda, testiranje tržišta i komercijalizacija.Tek sada imamo proizvod. A putovanje tek počinje…

Kao što ljudi imaju životni ciklus, tako i proizvodi imaju. Vjerujem da se pitaš na koji način? Svaki proizvod ima četiri faze, a to su faza uvođenja, rasta, zrelosti i opadanja. Početak jednog životnoj ciklusa predstavlja upravo proces uvođenja novog proizvoda. Kako bi mogla ili mogao razumjeti elementarno razvoj novih proizvoda, moraš znati kako sve počinje.

“Faza uvođenja”

Početak je karakterističan za značajna ulaganja u distribuciju i promociju. Kompanije se susreću sa velikim izazovom, kao što je kako sa postojećim ulaganjem na najbolji način mogu kreirati primarnu potražnju i osigurati dostupnost proizvoda. Već govorimo o sredstvima koji se ulažu u oglašavanje i druge promotivne aktivnosti kako bi prepoznatljivost njihovog brenda bila što brža ali i kvalitetnija. Dakle, osnovni cilj u fazi uvođenja je da se stekne široka prepoznatljivost proizvoda i stimulacija testiranja proizvoda od strane potrošača. Marketinški napori bi trebali biti usmjereni na korisničku bazu potrošača koji će najvjerovatnije kupiti novi proizvod.

A pitaš se gdje ih možeš pronaći? Za početak zašto ne bi pokušao ili pokušala zakoračiti u online svijet? Zakorači i počni sudjelovati u ranoj fazi, tvoj proizvod će ti biti zahvalan. Istakni svoj brend na različitim kanalima društvenih medija čak nekoliko mjeseci prije lansiranja. Privuci pažnju ciljne publike organizovanjem raznih takmičenja, giveaway-a itd. Ko može sa velikom sigurnošću potvrditi da zaista online ne možeš doći do čak “tvrdih” potrošača?! Dopusti da ti predstavim zadnji proizvod koji je mene kupio, a ne ja njega – unikatan nakit preduzetnice Hane iz Sarajeva. I nije bio WOMM efekat, nego čisto social media.

“Faza rasta”

Kompanija doživljava ubrzani rast prodaje, ali i pojavu novih konkurenata. Postavlja se pitanje, koji je sljedeći korak u takvoj situaciji? Konkurencija je sve bliža i brža. U većini slučajeva kompanije počnu uvoditi nove varijante proizvoda, ulažu napore u unaprijeđenje i intenziviraju rad u naglašavanje konkurentske prednosti i tačke diferencijacije, ali isto tako osiguranje maksimalne pokrivenosti kroz kanale distribucije je „must have“. A već rapidnom brzinom proizvod se nalazi u „fazi rasta“.

“Faza zrelosti”

Zatim, dolazi do ponovljenih kupovina od istih kupaca, u većini slučajeva. Prihodi i prodaja jednostavno prestaju rasti i dešava se situacija da jednostavno nema mnogo novih kupaca na tržištu. U takvim situacijama kompanija vrlo lako može učiniti kardinalnu grešku a to je da se „opusti“ smatrajući da je njen proizvod u „fazi zrelosti“ , odnosno u stabilnoj fazi. Međutim, za opstanak potrebno je razmisliti o modifikaciji tržišta tj. pronalaženju novih potencijalnih kupaca, druga mogućnost predstavlja modificiranje poizvoda, na način da se uradi izmjena kvalitete, okusa, dizajna itd. Ili ipak kompanija može razmisliti o modifikaciji marketing miksa kao što je npr. prodajna promocija, uvođenje novih kanala komuniciranja itd.

“Faza ispadanja”

I zadnja faza koja jednostavno nikome ne može biti draga predstavlja „faza ispadanja“. Trenutak kada profit i prodaja počnu opadati, tada govorimo o eventualnim promjenama u okruženju, inovacijama u tehnologiji i drugim.

I za kraj, možda najvažnije pitanje koje kompanija mora sebi postaviti je u kojoj fazi životnoj ciklusa se nalazi njen proizvod i kako tu istu fazu može iskoristiti u svoju korist?

Do sljedećeg čitanja.. 🙂

Preuzeto sa: lonac.pro

Exit mobile version