Site icon mladibl.com

Predavanje na temu “Stefan Tvrtko Kotromanić – Insignije, simbolika i ideja vlasti”

U sklopu nastavka naše manifestacije ”Srijedom na Filozofskom” pozivamo vas na predavanje, koje će se održati u srijedu, 15. 12. 2021. godine na Filozofskom fakultetu u amfiteatru 203 sa početkom u 12 časova, na kojem će ma Dejan Došlić, viši asistent na Studijskom programu Istorije, održati predavanje na temu “Stefan Tvrtko Kotromanić – Insignije, simbolika i ideja vlasti”.

“Ličnost kralja Stefana Tvrtka Kotromanića danas zaokuplja pažnju ljudi, kako iz akademske sredine, tako i iz političke sfere. Glavna tema koja se pokreće je pitanje njegove pripadnosti: etničke i vjerske. Ipak, da ne bismo upali u zamku prenošenja modernih pojmova u prošlost, najbolje je da se isti definišu u kontekstu svoga vremena.

Cilj ovog predavanja je da se objasni vladarski program kralja Tvrtka, koji preuzet od Nemanjića i inkorporiran u postojeće tradicije njegove dinastije i države. Pored osnovnih pojmova koji su označavali vladarski položaj i autoritet, pitanje insignija je jako značajno, jer se njihovo značenje prostire znatno iza puke simboličke reprezentacije vlasti, već ima svoje utemeljenje u teološkoj i pravnoj tradiciji srednjeg vijeka.

Na kraju, na predavanju će biti riječi i o zanimljivim pitanjima iz perioda Tvrtkove vladavine: gdje je krunisan ban Tvrtko za kralja? Zašto je uzeo motiv ljiljana (krina) da označi svoj novi rang? Zbog čega lično nije učestvovao u Kosovskom boju? Zašto se u poveljama njegovih nasljednika navodi kao svetopočivši?”

Dobrodošli !

Preuzeto sa: Filozofski fakultet Banja Luka

Exit mobile version