Site icon mladibl.com

Prvi Hackathon deizolacije

Nakon izuzetno uspješne, medijski i društveno zapažene implementacije projekta “Meni je ovako svaki dan” u julu 2020 godine, tim mladih djevojaka nastavlja sa aktivnim društveno korisnim radom, organizacijom follow up projekta – Hackathona izolacije.

Potaknute idejom hackathona kao susreta IT stručnjaka koji zajedno rade na rješavanju problema, ovom prilikom ćemo organizovati naš online Hackathon deizolacije, uz podršku Humanity in Action Bosnia and Herzegovina. Ipak, ne očekujte mudra IT rješenja- jer ovaj put, naši problemi su društvene prirode. Kreativne radionice, zanimljive igrice, i wrap up sesija sa psihologom samo su dio onoga što vas čeka!

Hackathon će se održati 11. decembra 2021. godine u online formatu, te će tri najbolja učesnika biti nagrađena vrijednim nagradama. Glasanje će se odvijati anonimno u vidu lajkova na stranici Hackathona.

Koristeći se prošlogodišnjim znanjima o negativnim efektima socijalne izolacije na pripadnike marginaliziranih društvenih grupa, kao što su osobe s mentalnim poremećajima, LGBTQI+ osobe, te osobe sa poteškoćama u razvoju, ove godine smo odlučile obuhvatiti kao ciljnu grupu projekta jednu širu društvenu skupinu – ne samo osobe koje svojom dijagnozom ili stilom života izlaze iz društveno nametnute norme normalnosti, nego i sve one koje su usljed pandemije doživjele akumulaciju emocija koje mogu podijeliti kroz kreativne forme izražavanja.

Za razliku od prošlog projekta u kojem je pandemija korištena kao metafora za širi društveni problem, u ovom projektu fokus je upravo na posljedicama fizičke, a time većinom i socijalne izolacije koja je potaknuta pandemijom.

Takmičenje je otvoreno za sve osobe koje su se tijekom života ili tijekom trajanja pandemije COVID-19 virusa pronašle na marginama društva, i/ili osjetile izolirano na bilo koji način. Hackathon je otvoren i za sve osobe koje izolaciju i marginalizaciju mogu koristiti kao inspiraciju za kreiranje kreativnih sadržaja koji će doprinjeti otklanjanju ili ublažavanju prethodno spomenutih društvenih problema, te predstavljati jedinstveni spoj umjetnosti I aktivog građanstva.

Na Hackathonu možete učestvovati sa tekstualnim, audio-video sadržajima, fotografijom, crtežom ili koristeći se bilo kojim drugim kreativnim izričajem. Svi učesnici hackathona će moći u formi blog posta unijeti sadržaj, koji odražava njihove osjećaje, pruža im priliku da iste verbaliziraju ili učine opipljivijim, a posljedično se i lakše nose s njima. Postovi će moći biti kako anonimni (pod pseudonimom), tako i pod vlastitim imenom i prezimenom.

Na prvo izdanje Hackathon-a deizolacije se možete prijaviti ovdje.

Više informacija na: https://hackathon-deizolacije.com/

Kontakt: mjosd.hia@gmail.com

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version