Site icon mladibl.com

Panel diskusija: Pandemija, socijalna prav(d)a i životni standard

Pozivamo vas da nam se pridružite na panel diskusiji Pandemija, socijalna prav(d)a i životni standard koja će se održati 8. decembra sa početkom u 10.00 sati u Domu omladine u Banjaluci. Panel organizujemo u saradnji sa Fondacijom Boris Divković.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, svako šesto domaćinstvo u Bosni i Hercegovini je siromašno, 15 posto građana je u apsolutnom siromaštvu dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva.

Već 25 godina BiH krši pravo građana na adekvatan životni standard, odnosno pravo na život iznad granice siromaštva, što treba da im osigura država.

Prosječna isplaćena neto plata u septembru Bosni i Hercegovini je iznosila 1006 KM dok je najniža neto plata bila 625KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2021. godine iznosi 2.101,71 KM.

Dve prosječne plate, a tri najniže neto plate su nedovoljne za jednomjesečnu potrošačku korpu.

Skoro polovina stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici ili ispod granice siromaštva, i mnogi od ovih pojedinaca socijalno su isključeni i žive na marginama društva.
Posljedice pojave pandemije uzrokovala je brojne negativne socio-ekonomske implikacije koje prijete rastu zaposlenosti i masovne emigracije.

Razvoj socio-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini je gotovo nemoguć, a nadolazeća kriza nam je neminovna. Dok politička elita blokira sve moguće pozitivne promjene, sa druge strane vlada niska stopa ekonomskog i socijalnog rasta, a masovna emigracija građana je naša svakodnevnica.

Trend iseljavanja građana i građanki iz Bosne i Hercegovine nastavljen je protekle i ove godine uprkos pandemiji, a to potvrđuju statistički podaci istraživačke publikacije „Uticaj pandemije COVID-19 na migracije stanovništva u Bosni i Hercegovini“. U publikaciji se navodi da je približno 450.000 državljana Bosne i Hercegovine boravi u zemljama Evropske unije, dok odlazak mladih uz povećanje broja penzionera dodatno komplikuje socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

O socio – ekonomskoj situaciji, životnom standardu građana, radničkim pravima i migracijama nastalim tokom pandemije razgovaramo sa našim panelistima Zoranom Pavlovićem, ekonomskim analitičarom i Goranom Čamdžićem iz Unije sindikata Željeznice. Panel će moderirati Gordana Katana, aktivistkinja i novinarka.

Preuzeto sa: Instagram @ostra_nula

Exit mobile version