Site icon mladibl.com

Južni Vetar 2: Ubrzanje (2021): Moglo je brže, ali blizu je

Piše: Slaven Petković

Imao sam nevjerovatnu priliku da među prvima u BiH gledam ovaj film na premijeri za medije u CineStar Banja Luka. Pored filma imali smo priliku svi da razgovaramo sa glumcima filma među kojima se pojavio i naravno najbitnija osoba za vas, Miloš Biković. Nadam se da ćete kroz tekst dobiti čistiju sliku o tome da li želite pogledati film ili preskočiti gledanje.

Veliki kvalitet snimanja u filmu je doprinio priči koja je takođe značajno dobra kada se poredi sa prvim djelom filma. Možda smo svi vidjeli slične radnje, ali nešto ovako je vrijedno možda baš vaše pažnje. Južni Vetar 2: Ubrzanje je film režisera Miloša Avramovića koji predstavlja sve šta domaća produkcija može uraditi na maksimumu truda, vidjeli smo sa filmom Toma (2021) nevjerovatnu slavu i pažnju koji je film dobio, tako i za ovaj slava je već obezbjeđena, ali da li su sva očekivanja ostvarena to je subjetivno mišljenje gledalaca.

Radnja filma (bez spojlera)

Maraš (Miloš Biković) i Baća (Miodrag Radonjić) ovoga puta sišli sa Beogradskih ulica na nepoznatu i opasnu teritoriju. Sama radnja na početku gledanja je nepoznata, sinopsisi daju mali uvid uradnju oko toga da Mali Maraš (Petrov mlađi brat) počinje da se bavi kriminalnim aktivnostima zato što se osjeća potisnuto od svoga brata koji je sada “vodi podzemlje”. Maraš je definitivno dobio odličnu promjenu u liku, znamo ga kao lika koji je protiv svih, pa čak i destruktivnog, a sada vidimo da su svi protiv njega i prilagođavanje novoj poziciji daje njegovom liku novu sliku i mišljenje. Priča o porodici je uvijek tema koja će bilo kada biti popularna.

“Ono što nas intrigira, da u svim projektima Južni Vetar uvijek je smješteno u odnose otac sin, dva brata, muž i žena, dva druga. Onda kada to ugrozite i stavite u svet, i to stavite u svet gdje je to u opasnosti onda se stvara realna drama, realna tenzija za gledaoca.” – Miloš Biković na pres koneferenciji za medije.

Sa ovakim likovima i poznatom radnjom iz prethodnog dijela i serije ovakav film se ne propušta. Za mene naravno uvijek postoji otpor prema ovakim filmovima kao akcionim pričama sa dramom koja vuče radnju dok ovdje stojimo na granici između klišea i nečega veoma dobrog. Vidio sam da se čitav tim koji je radio na ovom film zaista potrudio da nam ovu priču dočaraju na što kreativniji i primaljiviji način. Scene pomalo brzo skakale iz jedne jedne tačke u drugu, ali kada zaokružim čitavo gledanje, jasno se vidi razlog tome. Ta mala misterija i napetost vam daje čar realnosti situacije u kojoj su se junaci filma našli.

U filmu smo dobili zanimljivu novu glumicu iz Rusije, Anastaziju Evral, čija je gluma imala kraći prostor nego što sam očekivao, ali svakako veliko bravo za glumu i potencijal koji se nadam neće propasti u daljem radu ovog velikog projekta. Tu se može postaviti posebno pitanja o nedostatku ženskih glavnih uloga, na šta je logičan odgovor u ovom procesu filma bio nedostatak vremena i prostora za razvijanje ženskih likova na šta je glumica Jovana Stojiljković objasnila:

“Kada govorim o ženskim junacima to je oduvek tako da ih ima manje od svetske literature pa nadelje. Što se tiče ovoga žanra i ovoga socijalnog miljeja mislim da bi bilo poprilično neuverljivo da imamo previše ženskih likova. A što se tiče “Ubrzanja” radnja filma se dešava u par dana tako da bi bilo i nemoguće da upoznamo nove žene. I ono što je meni važno dok sam čitala scenario, da ništa ne ide napamet i da se ništa ne radi zarad priče da li ima ili nema nekih likova ili situacija. Tako da mi je drago da igram ovaj lik i da je ona prosto živa i autentična.”

Da zaključim

Očekivao sam klasičnu pucačinu, dok smo dobili jedan realističan odnos likova koji podsjeća na porodicu koja bježi od kriminala, a ne da se upliću još više u njega. Ovaj dio je kao dobra pauza između dijelova koja nas priprema za sljedeći dio trilogije. Ali zapamtite, druga sezona serije će biti prije trećeg dijela koji je najavljen da će se snimati.

Film je do sada sa premijerama u Srbiji i Hrvatskoj dostigao gledanost preko 115 hiljada gledalaca za samo tri dana od premijere 4. novembra, a brojke rastu svakoga dana i tačan broj ćemo znati sigurno u naradnim danima.

Večeras je premijera u Banjoj Luci sa prvim prikazivanjem na reportoaru u biskopima. Ako ste gledali prvi dio, a možda i seriju, onda je i ovaj dio baš za vas.

Moja ocjena:7/10
Režija: Miloš Avramović
Producenti: Miloš Avramović, Miloš Biković, Tatjana Žeželj Gojković
Scenaristi: Petar Mihajlović, Miloš Avramović
Glume: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Luka Grbić
Žanr: Kriminal, Drama, Triler

Exit mobile version