Site icon mladibl.com

11 stvari koje trebaš baciti ili pokloniti

Prvi korak u brizi o sebi i uklanjanju stresa je osigurati da je tvoje okruženje uredno. Ako vidiš svoju kuću punu nereda, to može negativno uticati na tvoje raspoloženje i učiniti da tvoj lični prostor izgleda kao mjesto iz kojeg želiš pobjeći, umjesto da se raduješ povratku kući. Svakog mjeseca organizuj dan „izbacivanja“ i tako osiguraj da tvoj životni prostor nije u neredu. Evo nekoliko stvari o kojima trebaš razmisliti da očistiš iz svog doma i riješiš se predmeta koji ti nisu potrebni!

Stari časopisi

Riješi se starih časopisa koji leže svuda po stanu, jer ih vjerovatno nećeš ponovo pročitati. Pronađi mjesta na kojima možeš donirati svoje časopise, kao što su centri za brigu o djeci, ljekarske ordinacije, kozmetički saloni, starački domovi i biblioteke. Ako postoji članak koji ti stvarno znači, skeniraj ga telefonom i sačuvaj. Ili napravi mapu isječaka iz časopisa, ako voliš čuvati članke.

Računi, priznanice i dokumenti

Baci račune i priznanice za predmete, koje ne planiraš da vratiš. Ako se brineš da ćeš baciti nešto što ti je važno, skeniraj potvrdu pomoću aplikacije za pametne telefone. Sačuvaj samo važne dokumente, koji se odnose na primjer na vozilo, poput registracije, potvrde o popravci, garancije i korisničke priručnike aparata u kući ili važne papire za stan ili lične dokumente i diplome.

Odjeća

Upotrijebi dvogodišnje pravilo za odjeću – riješi se odjeće koju ne nosiš dvije godine. Neke prodavnice daju popuste, ako doneseš odjeću za reciklažu, a ukoliko je odjeća nosiva, doniraj udruženjima koja prikupljaju odjeću.

Knjige

Pregledaj svoju policu s knjigama i odvoji knjige koje ne planiraš čitati. Knjige koje ti ne trebaju možeš donirati ili prodati ili pokloniti.

Lijekovi i vitamini

Pregledaj lijekove i baci one kojima je istekao rok trajanja, lijekove koji su predugo stajali ili one koje više ne koristiš. Prvo provjeri koje su pravilne metode zbrinjavanja lijekova, a ako ih ne možeš pronaći, provjeri ima li tvoja zajednica program za uzimanje lijekova.

Šminka i parfemi

I šminka ima rok trajanja, a većina o tome ne vodi računa. Pregledaj svoje nesesere i riješi se šminke, koja je stara ili koju ne koristiš. Pokloni prijateljicama ili porodici, nešto što znaš da nećeš više koristiti, a ima uredan rok trajanja.

Nakit

Većina nas ima zapetljane ili pokidane ogrlice, narukvice, minđuše u nekom neseseru, sat koji ne radi i slično. Pregledaj nakit i pokloni sve ono što ne nosiš. Skupocjeni nakit koji nećeš više nositi, odnesi u zlataru na procjenu, pa možeš prodati ili zamijeniti za neke druge komade. Stare zlatne ogrlice mogu istopiti i napraviti neki novi komad nakita.

Hrana

Svake sedmice pregledaj frižider i ostavu, i očisti hranu koja je trula, stara, kojoj je istekao rok trajanja. Najkorisnije bi bilo da svake sedmice pregledaš hranu i upotrijebiš onu koja je pred istekom trajanja. Tako nećeš bacati hranu i pripazićeš na budžet.

Uspomene

Mnogi stručnjaci koji se bave organizacijom, savjetuju da budemo nemilosrdni i bacamo memorabilije poput kartica i poklona, koje ne koristimo. Ukoliko ti to teško pada, odvoji jednu kutiju za uspomene, ali redovno pregledaj i baci sve ono što ti zaista ne treba.

Rokovnici i sveske

Većina nas ima gomilu ispisanih rokovnika koje čuvamo. Pogledaj i izbaci one koji ti više nisu potrebni. Obično su to bilješke sa sastanaka ili predavanja, koje ti više nisu potrebne. Ostavi samo važne rokovnike u kojima vodiš svoju ličnu evidenciju.

Stari uređaji

Imaš stari mikser koji ne koristiš? Ili možda jednostavno čuvaš stari telefon ili laptop. Ukoliko uređaj radi, pokloni ga ili prodaj na nekoj od web stranica za prodaju. Ako uređaj ne radi, pokušaj saznati gdje ga možeš donirati za reciklažu ili otpad.

/ultra.ba/

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version