Site icon mladibl.com

Mladima veza za državni posao važnija od znanja

Javnom sektoru pripada jedna trećina zaposlenih u BiH, što je skoro deset odsto više nego u Evropskoj uniji, a prekomjerno oslanjanje na zapošljavanje u državnim ustanovama i preduzećima dugoročno je fiskalno neodrživo.

Navedeno je to, između ostalog, u izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Ažurirana sistemska dijagnostika zemlje”.

Stručnjaci koji su kreirali ovaj dokument ukazali su da na području BiH vlada velika potražnja za radnim mjestima u javnom sektoru, jer su tamo uglavnom poslovi koje karakteriše kraće radno vrijeme, bolja plata i veća sigurnost nego u privatnim firmama. Međutim, mnoga javna preduzeća, kako je istaknuto u izvještaju, slabo doprinose ekonomskom rastu zemlje.

Veliko interesovanje za radnim mjestima u javnom sektoru može imati dugotrajno negativne posljedice, posebno ako se uzme u obzir činjenica da učenici i studenti još za vrijeme školovanja sve više stavljaju naglasak na traženje veza nego na svoja akademska postignuća ili ekonomski značaj studija – upozoravaju stručnjaci Svjetske banke.

Velike plate u javnom sektoru utiču na efikasnost javne potrošnje i u krajnjoj liniji na njegovu održivost, navedeno je u ovom izvještaju, gdje je posebno istaknuto da je prekomjerno oslanjanje na zapošljavanje u ovoj oblasti dugoročno fiskalno neodrživo.

Stručnjaci Svjetske banke ukazali su i da je u BiH već odavno prisutna niska stopa radno aktivnog stanovništva, a visoka stopa nezaposlenosti.

Sve to stvara nepodudarnosti između ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom i ujedno ograničava razvoj. Veliki broj ljudi ostaje nezaposlen, dok, sa druge strane, poslodavci ne mogu pronaći kvalifikovane radnike.

Strukturalna nezaposlenost posljedica je nezavršene ekonomske tranzicije. Generacije koje su ušle na tržište rada prije ili tokom tranzicije i rata sada nalaze malo prilika za posao koje bi odgovarao njihovim vještinama. Razlog za to je što im je obrazovanje dijelom zastarjelo, kao i mnoge vještine, a to će se nastaviti i dalje, jer promjene tehnologije smanjuju potrebu za otvaranjem radnih mjesta u tradicionalnim industrijama – navedeno je u izvještaju.

Javna uprava je godinama pod mnogim lupama u BiH i šire, a njena reforma je proces koji od početka, kako se čini, više zastaje, nego što napreduje. U taj posao uloženo je na desetine miliona maraka, a sve analize pokazuju da ni to nije uspjelo da uvede reda u ovu oblast.

Poslovanje

BiH, kako navode stručnjaci Svjetske banke, predstavlja jednu od najtežih zemalja za poslovanje u Evropi, a razlog za to su nepotrebno glomazni regulatorni i administrativni procesi.

Postoji više od 700 dozvola i saglasnosti koje se traže od poslovnih subjekata da bi mogli obavljati djelatnost. To potkopava preduzetništvo, podstiče korupciju i nepotrebno povećava troškove za privatni sektor – stoji u izvještaju.

Preuzeto sa: Glas Srpske

Exit mobile version