Site icon mladibl.com

Berina Bukva Alibašić, šefica RYCO lokalne kancelarije u BiH: “RYCO razgovara o prošlosti na konstruktivan način, ali neupitno predstavlja sadašnjost i budućnost regiona”

Pripremio: Miloš Blagojević

Regionalna kancelarija za saradnju mladih – RYCO, krajem septembra je objavila novi Program pod nazivom SUPERSCHOOLS ili SUPERŠKOLE! Šta su Superškole, značaj ovog programa, šta je RYCO i o drugim temama razgovarali smo sa Berinom Bukva Alibašić, šeficom RYCO lokalne kancelarija u Bosni i Hercegovini.

Berina, prije nego što više saznamo o samom programu Superškole, i s obzirom da ima još onih koji ne znaju šta je RYCO, molim te, ukratko predstavi šta je to Rajko – kako ga mi “odmilja” zovemo?

RYCO ili Rajko je akronim od punog naziva: Regionalna kancelarija za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Regionalni ured za saradnju s mladima (RYCO) ima za cilj promoviranje duha pomirenja i saradnje među mladima u regiji i jedan je od najvećih uspjeha Berlinskog procesa. Sporazum o uspostavljanju ovog regionalnog mehanizma potpisali su 2016. godine premijeri šest vlada Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ukratko, mi smo međuvladina organizacija koja podržava proces pomirenja i regionalne saradnje u regionu, a to radimo kroz finansijsku i mentorsku podrška organizacija civilnog društva i srednjih škola. Registrirani smo u Tirani, Albaniji gdje je naše glavno sjedište, ali aktivno radimo i u svih 6 lokalnih kancelarija u 6 glavnih gradova RYCO učesnica: Podgorica, Tirana, Beograd, Skopje, Priština i Sarajevo.

Okupljamo različite aktere iz regiona: predstavnike institucija, krovna tijela mladih, međunarodne partnere/organizacije, škole, ali prvenstveno mlade ljude, koji zajedno uče, kreiraju nove projekte, ali i nove narrative. Naši programi se fokusiraju na stvaranje mogućnosti za mlade ljude kako bi se uključili u aktivnosti koje doprinose izgradnji međusobnog razumijevanja i pomirenja u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

RYCO predstavnike ćete vidjeti na važnim događajima gdje se razgovara i/ili kreiraju novi programi i prilike za mlade, razgovara s donosiocima odluka na važnim političkim sesijama. I sam tim RYCO-a je grupa sjajnih mladih ljudi koji svojom različitošću i radom doprinose stvaranju boljeg regiona.

Šta je sve RYCO do sada uradio i kakvi su svi rezultati postignuti?

RYCO je do sada napravio sjajne stvari i ako sretnete nekog od RYCO učesnika, vjerovatno imaju mnogo impresija i iskustava za podijeliti. Upravo takve stvari nas raduju i daju svojevrsnu potvrdu da RYCO dobro radi svoj posao. Povezujemo mlade u regionu i ponosni smo da već preko 10.000 mladih je učestvovalo u našim aktivnostima. Do sada smo:

Pored toga, svaka od lokalnih kancelarija radi u svojim specifičnim lokalnim kontekstima, tako da ćete vrlo često vidjeti da lokalne kancelarije imaju značajno partnerstvo i podršku od strane krovnih tijela mladih, omladinskih organizacija, nadležnih ministarstava za mlade i obrazovanje, gdje strateški i zajednički iniciramo bolje programe za mobilnost i saradnju. RYCO kreira regionalnu platform gdje se svi mogu okupiti da razgovaraju (pa čak i na različitim jezicima), da uče o različitostima, da se zabavljaju, kritički promišljaju, razumiju jedni druge, ali i da prvenstveno znaju svoja prava te da razumiju svoje zajednice. Ono što je sigurno jeste da mladi žele da se susreću, druže i sarađuju. To dokazuje i nedavno objavljena studija, koju smo radili u saradnji s UNDP-om i UNFPA-om, „Zajednička budućnost: Percepcije mladih o miru na zapadnom Balkanu“. To je bio jedan participativni istraživački proces koji je uključivao mlade (preko 4.500 mladih žena i muškaraca) u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, gdje mladi ispitanici koji žive, kreću se ili druže u potpuno integriranim zajednicama, pokazuju mnogo manju društvenu distancu prema drugim grupama nego ispitanici koji žive u onome što su opisali kao monoetničko, segregirane ili čak djelomično integrirane zajednice. Svakako bih preporučila da pročitate našu studiju, koju možete pročitati ovdje: https://shared-futures.com/bs/ jer su nalazi vrlo interesantni. Ujedno pozivam sve zainteresirane da prate RYCO zbog novih mogućnosti koje pružamo, ali i procesa kreiranja nove RYCO Strategije za naredni period, u kojima možete učestvovati.

OK, nadam se da smo uspjeli barem koliko-toliko dodatno upoznati sa RYCO-m, a sada da pređemo na glavnu temu? Superškole, šta je to u stvari?

Prateći RYCO profile na društvenim mrežama i kontaktirajući naše lokalne kancelarije širom regiona, uvijek možete saznati više. 🙂

Ali da, Superschools je novi RYCO program razmjene škola u regionu. U proteklom periodu, radeći i razgovarajući sa školama, RYCO je dobio snažan input da škole žele da više sarađuju regionalno. Naročito nakon potpunog lockdowna iz 2020. g. obrazovni školski sistem je bio pod dosta velikim pritiskom da nastave sa svojim naporima i učenjem, pa makar i online. U ovom ciklusu programa zainteresirane škole trebaju kreirati svoje profile na našoj Superschools digitalnoj platformi (https://superschools.net/). Ukoliko im je profil odobren, traže partnersku školi te potom kreiraju partnerstvo sa (samo) jednom srednjom školom iz susjedstva, po izboru. Dakle, jedno partnerstvo – dvije škole te koncipiraju ideju o tome šta žele raditi zajedno, odnosno kakva će to školska razmjena biti. Za sve dodatne informacije uvijek možete kontaktirati RYCO lokalnu kancelariju u BiH.

Ovim programom, dajemo priliku školama da se match-iraju i naprave jednu lijepu regionalnu školsku razmjenu odnosno, priču.

Ko sve i kakve koristi ima ovaj program? Kakav je značaj Superškola? Šta za cilj ima ovaj program?

Vjerujemo da ćemo svi imati koristi od škola koje postaju superškole, mjesta gdje možete učiti na više zabavan način i sresti drugare iz susjedstva.

Značaj Superškola je višestruki jer će i učenici i nastavnici, te generalno škole imati koristi od razmjena. Učenje i regionalna saradnja postaju važan aspekt kreiranja zdravog potencijala u društvu jer se stvaraju partnerstva koja mogu da funkcionišu i izvan okvira jednog programa. Najveća vrijednost svih RYCO programa je što su različiti akteri u kontaktu i nakon završenih razmjena, te ovaj dugogodišnji program je prilika za kreiranje dugoročnih partnerstava između škola u regionu.

Cilj ovog programa je podržati izgradnju mira i process pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica na Zapadnom Balkanu.

Ovaj program će biti realizovan naredne tri godine, to sigurno puno košta? Reci nam, ko sve podržava i finansira ovaj projekat tj. program?

Program Superškole je dio više donatorskog projekta “Program razmjene škola na zapadnom Balkanu” koji zajednički finansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira njemačka Međunarodna Organizacija za saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Kontinuirana podrška Evropske unije i Savezne Republike Njemačke govori o važnosti ulaganja u obrazovanje, dijalog i regionalnu saradnju. RYCO je zahvalan i ponosan na tim prijatelja i partnera koji zajednički kreiraju bolje prilike u region te pokušavaju olakšati procese apliciranja i implementacije projekata.

Proteklih sedmica održane su tri informativne sesije o samom programu u tri grada – u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Koja su to pitanja najčešće bila postavljana?

Bile su to sjajne tri info sesije s dosta zainteresiranih škola u BiH. I ovim putem želimo im se zahvaliti na dolasku I na činjenici da pokazuju jednu novu klimu, raspoloženje za regionalnu saradnju. To je vrlo značajno.

Dodatnu info sesiju smo održali u Sarajevu, a nju smo realizirali u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH gdje smo okupili nadležna ministarstva za pitanja mladih i obrazovanja te detaljno objasnili sami program I process apliciranja. Drago nam je da su nadležna ministarstva sjajno prihvatili sve informacije, a potom iste proslijedili školama.

Najćešća pitanja su bila kako naći partnere iz drugih zajednica u region te kako će se tehnički implementirati školska razmjena. Odgovore na ta pitanja mogu uvijek dobiti RYCO lokalne kancelarije na gore već pomenuti mail. No, i ovdje bih spomenula, pravo na apliciranje imaju sve srednje škole (javne i privatne) iz BiH, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Partnerske škole možete pronaći na različite načine, ali npr. možete ih pronaći i u RYCO Meeting Point (Facebook grupi) ili na samoj superschools.net platform, gdje je većina zainteresiranih škola već registrirano. Ukoliko poznajete ili imate već neka partnerstva sa srednjim školama iz regiona, možete i s njima kreirati partnerstva, zašto da ne.

Što se tiče tehničke implementacije razmjena, naročito finansijskog dijela implementacije, RYCO lokalne kancelarije će zajednički raditi s vama i biti na usluzi.

Na šta treba najviše obratiti pažnju prilikom apliciranja na sam program?

Najvažnije je registrirati se i naći partnersku školu. Ukoliko se desi neki tehnički previd, možete nam se javiti i uvijek pokušavamo naći rješenje čim prije. A onda je na vama, odnosno školama da kreirate neku super školsku razmjenu, a aplikacija je zaista vrlo jednostavna. Ukoliko budete u užem krugu podržanih razmjena, u mogućnosti ste dobiti mentora koji će vam pomoći sa razradom programskih aktivnosti I budžeta za razmjenu. Poziv ostaje otvoren do 28.10. 2021.g.

Ukoliko neko želi dodatnih informacija o programu Superškole, na koji način i kako može da se obrati?

Uvijek se možete obratiti svim RYCO lokalnim kancelarijama, ali specifično škole iz BiH mou da kontaktiraju RYCO lokalnu kancelariju u BiH na mail sjajnog kolege Alija Mahmutćehajića (ali.mahmutcehajic@rycowb.org).

Šta bi na kraju poručila srednjim školama, direktorima/kama, nastavnicima/ma, i naravno našim dragim srednjoškolcima/kama?

Ovo je sjajna prilika za sve nas, Superškole trebamo iskoristiti. Smatram da se na kraju broje samo propuštene odnosno iskorištene prilike – tako da bih zaista pozvala sve škole da se informišu i prijave na program školske razmjene, ako ne sada onda zasigurno u narednom ciklusu. Trenutno imamo neko novo vrijeme, gdje je izazovno kod mladih učenika ostati relevantan u doba digitalizacije i pandemija, ali ovaj program ima potencijal da u utakmici Superškole – Svijet, Superškolu dobiju utakmicu s 1:0. 🙂

Koliko ulažemo u sebe i koliko dopustimo sebi da istražimo svijet oko nas i da zajednički kreiramo neke nove super stvari, toliko dobijamo. Ovaj region zaista može početi ići naprijed s mladima i sa Superškolama.

I na samom kraju, jedno lično pitanje. Reci nam, kako je to raditi za tako veliku organizaciju i šta za tebe predstavlja RYCO?

Nevjerovatno iskustvo, regionalno putovanje i profesionalni rast. Moje vještine su dosta “izbrušene” i skoro da ne postoji mjesto ili situacija u kojima se ne uspijevam snaći sa svim što sam naučila i stekla u RYCO-u.

Moram priznati, ovo je i iskustvo koje ponekad umara. Ali na kraju dana, kada pogledamo šta smo uradili u protekle četiri godine – mnogo sam ponosna i sretna jer radim u ovakvom okruženju i upoznajem nevjerovatne ljude iz organizacija, škola, univerziteta, državnih institucija, omladinski radnika…. Vrlo brzo u razgovoru s kolegama shvatim da smo inicirali ozbiljne procese, mentorisali veliki broh organizacija, podržali preko 100 školskih razmjena, educirali 200 nastavnika iz regiona… kreirali sjajne prilike u kojima je učestvovalo preko 10.000 mladih, a to nije zanemariv broj, jel’ tako? 🙂

RYCO razgovara o prošlosti na konstruktivan način, ali neupitno predstavlja sadašnjost i budućnost regiona.

Exit mobile version