Site icon mladibl.com

5 korisnih smjernica za uspješno pregovaranje

Za razvoj učinkovitih pregovaračkih vještina je potrebno vrijeme i praksa, no postoji nekoliko općih smjernica koje mogu pomoći poslodavcima u pregovorima, kako bi osigurali uspjeh za tvrtku. U nastavku je navedeno pet korisnih smjernica za uspješno pregovaranje.

Potrebno je razumjeti svoj posao

Da bi se uključili u produktivno pregovaranje, potrebno je unaprijed poznavati posao s kojim se bavite, te željeni cilj i ishod. Ulaskom u pregovore bez razumijevanja povećava rizik da se Vaš trud ne isplati, te da se postigne samo uski skup ciljeva koje zapravo ne rješavaju dugoročne interese tvrtke.

Potrebno je razumjeti ˝protivnički˝ način poslovanja

Razumijevanje poslovanja i poznavanje kratkoročnih ciljeva pojedinca s druge strane stola je jednako važno, jer se time može postići optimalan pristup raspravi. Bez tog razumijevanja, riskirate neučinkovite pregovore u najboljem slučaju ili uvredljive u najgorem slučaju.

Budite vjerodostojni i izgradite povjerenje

Mnogi ljudi ulaze u pregovore s ciljem da se postigne konkurentna prednost prekrivanjem informacija ili prijevarom. Iako se na takav način može postići željeni rezultat, ali samo u kratkom roku. S obzirom na to, najbolje je biti iskren.

Nastojte ostvariti dobitak

Jedna od najboljih strategija je dogovor, odnosno jačanje prednosti koje će i Vaši partneri pozitivno primiti. Tražeći pozitivni ishod za svog partnera u poslu, povećava utjecaj na točke koje su najbitnije. Osim toga, Vi ćete postići snažniji temelj za pozitivan radni odnos kada je posao obavljen. S druge strane, ako je nakon pregovora jedna tvrtka ˝pobijedila˝, izgledi za produktivan i bezbrižan odnos je nesumnjivo niži.

Napravite plan za evaluaciju

I na kraju svega bi trebalo dogovoriti na koji način će se procjenjivati izvedbe s obje strane, nakon što je posao napravljen, tako da se osigura poštivanje određenih standarda izvedbe, uvjeti plaćanja i drugih propisa.

Svako pregovaranje je drugačije i ne postoje jamstva da će Vaši budući pregovarački partneri biti razumni i racionalni. Međutim, imajući na umu gore navedene smjernice, te ako ste se prema njima pripremili za Vaš sljedeći pregovor, time ćete poboljšati izglede da pregovori idu glatko.

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version