Site icon mladibl.com

Osnovana Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava

Osnovana je Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama (ABKUDA) u cilju poboljšanja statusa kulturno-umjetničkog amaterizma.

Saopštili su ovo iz Asocijacije, koju čine: ANIP „Masleša“, RKUD „Pelagić“, KUD „Čajavec“, KUD „Piskavica“ i KUD „Sveti Sava“.

-Sama ideja o formiranju ABKUDA je nastala početkom 2020. godine u kojoj su određeni oblici saradnje osnivača praktično provođeni, dok je Osnivačkom skupštinom održanom 8. septembra, započeo i formalno-pravni dio zvanične registracije koja će omogućiti konkretnije djelovanje i još bolju saradnju – saopštili su iz Asocijacije.

Dodali su da su na Skupštini izabrani i svi organi Asocijacije.

-Oni će u naredne četiri godine dati svoj maksimalan doprinos da se postavljeni ciljevi i zadaci ostvare u što većem obimu, nakon čega će reprezentativna kulturno-umjetnička društva odnosno ansambli narodnih igara i pjesama vratiti status koji im pripada kao udruženjima građana koja zajedno okupljaju preko 3.000 aktivnih članova – navedeno je u saopštenju.

Istakli su da je ovo istorijski trenutak za kulturno-umjetnički amaterizam grada Banje Luke, kojim će kako navode – vodeće članice pokazati zajedničku ljepotu i snagu tradicije, kulture i narodnih običaja, kao i značaj ove djelatnosti u formiranju i odrastanju djece i omladine.

-Ovim oblikom saradnje proširuju se i turistički kapaciteti i ponuda našeg grada, ali se otvara i mogućnost proširenja kulturnog sadržaja – zaključeno je u saopštenju.

Upravo, svjesni važnosti koju ovakva društva imaju, simbolike koju predstavljaju i tradicije našeg naroda koju kroz igru i pjesmu čuvaju – Grad Banja Luka je u odnosu na ranije – u ovoj godini povećao izdvajanje za funkcionisanje kulturno-umjetničkih društava za 30.000 KM. Takođe, saradnja sa ovim društvima je na visokom nivou i odvija se u kontinuitetu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version