Site icon mladibl.com

Nacrt rebalansa pred odbornicima 21. septembra: Budžet na istorijskom maksimumu

Šesta sjednica Skupštine grada Banje Luke biće održana 21. septembra, sa početkom u 9.00 časova. Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma, na kojoj je utvrđen i prijedlog za dnevni red sa 67 tačaka.

Na ovoj prvoj sjednici nakon ljetne pauze, odbornici će razmatrati Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2021. godinu, koji predviđa povećanje budžetskog okvira za čak 17 miliona KM, što je istorijski maksimum budžeta u posljednjih 12 godina.

-Svi prihodi su povećani, od poreskih i neporeskih do onih prihoda od određenih naknada i taksi po bilo kojem osnovu. Istovremeno, svi rashodi su na najnižem mogućem nivou – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković obrazlažući Nacrt rebalansa.

Kako je kazao, ovih 17 miliona KM biće usmjereno prema svim građanima, svaka marka.

-To je suština onog što smo rekli – naglasio je on.

Kako je naveo, rebalans predviđa veća sredstva za sport, socijalnu politiku i istorijski maksimum za kulturu.

– Radićemo najveći gradski park, ambulantu u Dragočaju, penzioneri sa penzijom do 250 KM imaće besplatan prevoz, kao i djeca iz porodica sa četvoro i više djece – kazao je on.

Po prvi put, kako je istakao, Grad će sufinansirati privatne vrtiće, što će za manje od godinu dana dovesti do toga da više neće biti listi čekanja za smještaj u vrtiće.

Istorijska će biti i podrška Domu zdravlja Banja Luka, koji će uz novčanu podršku, dobiti i mobilni mamograf, a posebnim grantom svaki zdravstveni radnik Doma zdravlja dobiće i direktnu podršku na platu.

-Rebalans budžeta kroz planiranu emisiju obveznica dodaće još šest miliona KM na budžet što je oko 172 miliona KM i takav budžet nije bio posljednjih 15 godina – naglasio je gradonačelnik.

Najavio je značajna ulaganja u putnu infrastrukturu, od kojih izgradnju glavnih saobraćajnica kroz Debeljake, Kuljane, put Petrićevac-Motike, nastavak puta u Šargovcu i Priječanima.

-Uz podršku Srbije, radićemo čitav sportski kompleks na Laušu sa atletskom stazom, stadionom, dvoranom borilačkih vještina, teretanom na otvorenom. Čitava ta investicija iznosiće 3,8 miliona KM – poručio je gradonačelnik.

U planu je i prvo dječije igralište namijenjeno za djecu sa poteškoćama u razvoju, za šta je planirano 100.000 KM, a podršku će po prvi put dobiti i Katolička gimnazija.

Nakon 25 godina, ovaj budžet predviđa gradnju prvog centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

-Ponosan sam na ovakav budžet. Smatram ga istorijskim uspjehom, uz niz opstrukcija i poteškoća koje objektivno postoje – zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić najavio je da će kada pregledaju Nacrt rebalansa zatražiti sastanak sa gradskom administracijom kako bi razgovarali o svim politikama koje Grada Banja Luka treba da zastupa.

-Želimo da učestvujemo u ovim procesima jer su nam građani Banje Luke dali podršku i na taj način siguran sam da ćemo imati priliku da na radnim sastancima, ali i tokom same sjednice, razgovaramo o tim stvarima – kazao je on.

Kako je naveo, namjera je da se razgovara o svemu što je predloženo.

-Iz onog što se moglo čuti ima i dobrih projekata. Ne želim da imamo scene koje smo imali prilikom donošenja ovogodišnjeg budžeta Grada – zaključio je Ilić.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice je i niz drugih važnih tačaka, između ostalih, Nacrt prvog Urbanističkog plana koji će definisati izgled Banje Luke za narednih 25 godina.

Za ovo zasjedanje predložene su i preporuke o korištenju ćirilice jer je ideja nove gradske administaracije da se ćirilica u Banjoj Luci više koristi.

Predložena je i odluka o usvajanju Plana kapitalnih investicija Grada u periodu od 2021. do 2023. godine, zatim odluka o smanjenju plate funkcionerima, o imenovanju Tima za izradu Strategije demografskog razvoja, više odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora pod posebnim uslovima, te više tačaka iz oblasti prostornog uređenja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version