Site icon mladibl.com

5 trikova kako da se smiriš kad iznenada nastupi anksioznost

Postoji mnogo načina kako umiriti živce i prestati osjećati tjeskobu i anksioznost. Možeš kontrolisati iznenadni napad tjeskobe i anksioznosti, slijedeći ove jednostavne trikove, da smiriš svoj um i izbjegneš osjećaj bespomoćnosti. Anksioznost može pogoditi bilo koga, bilo gdje i bilo kada. Osjećaš se istovremeno zaglavljeno, nesigurno, nervozno i bespomoćno.

Najgore je što se to ponekad dešava bez ikakvog razloga. Svakako, postoje ljudi koji su imali dosta teških iskustava, strahova i trauma, koje su izazivale anksioznost. Ali nekim ljudima, to se može dogoditi bez posebnog razloga, a kad se dogodi, ne znaju kako se nositi s tim. Postoje neki trikovi i jednostavne mentalne vježbe za trenutno smirivanje živaca i smanjenje anksioznosti.

Razumi svoje misli

Iako se osjećaš anksiozno, ako se osjećaš bezvrijedno ili počneš u glavi zamišljati najgore scenarije, pokušaj sve preispitati. Uvjeri sebe da se najgora moguća stvar neće dogoditi, da su misli poput oblaka i da mogu da odu, jer ti imaš kontrolu nad svojim mislima i akcijama. Prihvati to stanje anksioznosti, jer to se može desiti bilo kome, to nije tabu tema. Mentalno zdravlje je važno!

Preusmjeri pažnju na nešto drugo

Pusti svoju omiljenu pjesmu, počni sa čišćenjem ormara, sobe, uradi nekoliko vježbi, diši duboko, pogledaj film, prošetaj, nazovi prijatelja, samo učini sve da odvratiš pažnju, svoju energiju i misli na nešto drugo. Zaokupiraj svoje misli i svoje vrijeme radeći nešto.

Prihvati takvo stanje

Reci sebi da će “i ovo proći”. Prihvati činjenicu da se trenutno osjećaš anksiozno i da će to proći. To je samo nalet nekih misli i emocija, koje će proći. Pokušaj vježbe dubokog disanja, meditaciju ili yogu. Pusti sebi na slušalice umiruću vođenu meditaciju sa opuštajućom muzikom.

Potraži pomoć i pričaj sa bliskom osobom ili stručnjakom

Bez obzira radi li se o tvom najboljem prijatelju ili roditelju, nemoj imati strah od predrasuda i osuđivanja, i izrazi svoje emocije i misli, reci im šta proživljavaš. Najbolje bi bilo da potražiš savjet psihologa, danas mnogo psihologa radi i online sesije putem interneta. Zapamti da se anksioznost dešava mnogim ljudima na svijetu, a ne samo tebi, nisi sam/sama, to nije ništa strano, nikakav tabu. To je uobičajena pojava kod ljudi.

Prigrli pozitivne misli

Dok je tvoj mozak zauzet zamišljanjem najgorih scenarija, pokušaj unijeti pozitivne misli, mantre i afirmacije. Počni razmišljati o tome koliko imaš sreće da imaš dom, porodicu, prijatelje, posao ili razmišljaj o bilo čemu za što znaš da će te usrećiti.

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version