Site icon mladibl.com

Muzika može pomoći mentalnom zdravlju i smanjiti anksioznost

Što više saznajemo o efektu muzike na mozak, to više razumijemo kako se ona može koristiti za poboljšanje našeg blagostanja. Bez obzira na to da li se radi o klasičnoj, pop, rock muzici, muzika može duboko uticati na naše mentalno zdravlje.

Studije su pokazale da slušanje muzike oslobađa dopamin, hemikaliju u mozgu koja ima ključnu ulogu u stvaranju dobrog raspoloženja. Muzika, iako nije čarobni ključ dobrog mentalnog zdravlja ili lijek za depresiju, može se koristiti za regulaciju raspoloženja ili smanjenje nekih simptoma anksioznosti ili depresije.

Dr Victoria Tischler je profesorica na Univerzitetu Exeter, čije se istraživanje fokusira na kreativnost i mentalno zdravlje. “Za one koji pate od anksioznosti”, kaže ona, “instrumentalna, klasična i ambijentalna muzika može se koristiti za smanjenje simptoma”. „Muzika se takođe može koristiti za smirivanje bolničkih pacijenata, koji se podvrgavaju medicinskim zahvatima poput skeniranja mozga. Slušanje muzike stimuliše brojne regije u mozgu,” kaže Dr Tischler.

Muzika stimuliše regije mozga odgovorne za pažnju, pamćenje, kretanje i emocionalnu obradu. To potkrepljuju brojne studije iz neuronauke, koristeći tehnike poput skeniranja moždanih slika, dok ljudi slušaju muziku, pružajući dokaze o promjenama mozga. Muzika takođe može biti konfesionalna i katarzična. Mnogo je pjesama o prekidima, emotivnom bolu, mentalnoj nevolji ili ovisnosti i postoje dokazi kako slušanje pjesama o takvim stvarima, može biti korisno. Može djelovati terapijski za slušaoca, koji se identifikuje sa sličnim iskustvima, jer tako smanjuje osjećaj socijalne izolacije. Zajedničko slušanje muzike na koncertu ili festivalu, povećava osjećaj socijalne povezanosti, ovo podiže raspoloženje i gradi odnose i veze, koji štite od mentalnih tegoba.

Evolucijski psiholog Nigel Nicholson, kaže da je „muzika jedini istinski univerzalni jezik, koji nadilazi sve druge oblike komunikacije”.

Studija iz 2011. godine u Finskoj, pokazuje da se muzička terapija može koristiti za poboljšanje liječenja depresije, barem kratkoročno. Korištena je neverbalna komunikacija, kako bi pomogla pacijentima da izraze svoje osjećaje. Studija objavljena u British Journal of Psychiatry, pokazala je veće poboljšanje nego kod pacijenata, koji su primali standardnu ​​terapiju. Jasno je da muzika često može angažovati ljude na način na koji riječi ne mogu.

Izvor: inews.co.uk

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version